Klinische hypnose

Bij hypnose denk je misschien aan tv-shows of genezers die mirakeloplossingen beloven. Maar er bestaat ook zoiets als klinische hypnose, een doeltreffende tool in de psychotherapie.

De benaming hypnotherapie kan verwarrend zijn, omdat hypnose  geen op zichzelf staande therapievorm is! Het is eerder een middel dat psychotherapeuten, psychologen en artsen kunnen gebruiken om je te helpen bij het bereiken van specifieke doelen.

In controle met hypnose

Hoe werkt het?


Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn waarin het brein zeer actief is. Door specifieke hypnotische inductiemethoden te gebruiken, kun je een sterke focus ontwikkelen en kunnen bepaalde delen van je brein actiever worden terwijl andere worden onderdrukt. Wanneer je denkt aan ontspannen situaties, zal je lichaam algemeen ontspannen. Als je echter denkt aan actie en krachtige ervaringen, zal je lichaam in een meer weerstandige modus komen en kun je je voorbereiden op uitdagingen. In hypnose wordt je verbeelding versterkt, en wat je tijdens hypnose oproept, heeft invloed op je lichaam.


Met behulp van hypnose kun je meer controle krijgen over fysieke klachten zoals pijn of bepaalde emoties zoals angst beter beheersen.  Het werken met hypnose stelt je in staat om in contact te komen met innerlijke hulpbronnen, zoals leerervaringen en succesvolle momenten uit je leven, die je een krachtig gevoel kunnen geven waarmee je angst, nieuwe uitdagingen, traumatische herinneringen of vastgeroeste gewoontes beter onder controle kunt krijgen.


Door met hypnose te werken, ervaren mensen tijdens de sessies bepaalde gevoelens en raken ze meer verbonden met hun emoties en lichamelijke sensaties.

Voor wie is hypnose interessant?


Bijna iedereen is vatbaar voor hypnose, als je een goede vertrouwensband hebt met de therapeut en de hypnose aangepast is aan jou als unieke persoon.


Het toepassingsdomein van hypnose is heel breed. In de medische wereld kan het gebruikt worden om pijn te bestrijden: niet alleen acute, maar ook chronische pijn. Het ontspannen gevoel dat je in hypnose ervaart en de specifieke imaginaties die je oproept, kunnen het leed verzachten, maar het kan je ook helpen om de perceptie van pijn te veranderen, waardoor je er beter mee kunt omgaan. Ook wie aan astma of het prikkelbaredarmsyndroom lijdt of wie huidproblemen heeft, kan geholpen zijn met hypnose.


Hypnose dient altijd ingebed te zijn in een bredere, wetenschappelijk onderbouwde therapie.
Dit betekent dat hypnose op zichzelf niet voldoende is voor het behandelen van complexe problematiek, maar dat het wel een krachtig instrument kan zijn om psychotherapeutische behandelingen te versterken bij angsten, fobieën, eetstoornissen, verslaving, trauma, ...


Is hypnose dé mirakeloplossing?

Hypnose is geen op zichzelf staande therapievorm. ook de voorsteling van hypnose als een miraculeuze ingreep of een quick fix klopt niet met de realiteit van het therapeutisch werk en de diepgaande veranderingen. Een therapeutisch traject doorloopt fasen van verbondenheid, competentie verwernen, autonomie en oriëntatie.
Vaak ligt een klacht of slechte gewoonte dieper, voortkomend uit een onderliggend probleem zoals een traumatische gebeurtenis. Zonder het verwerken daarvan kom je niet verder.


Een kundige therapeut die grondig zoekt naar de bron van je verslaving, fobie of pijnklachten, kan een individueel behandelplan opstellen om niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaken aan te pakken. Met een goed opgeleide behandelaar ben je in veilige handen en is de kans op bijwerkingen minimaal.


Verschil klinische hypnose en lekenhypnose


- Aanbeveling en waarschuwing

Op talrijke websites wordt hypnose aangeprezen als een soort wondertechniek. Behandelstructuren en praktijken onder leiding van allerhande coaches, behandelaars, therapeuten en healers schoten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. De namen van deze instellingen zijn vaak indrukwekkend: hypnosekliniek, centrum voor hypnosetherapie, referentiecentrum voor hypnose, tot de pretentie “dé enige échte hypnose aan te bieden” enz. De behandelaars van deze instellingen deinzen er niet voor terug om zichzelf aan te prijzen als erkend door een hele resem van (vaak schimmige) nationale en internationale instellingen of verenigingen en stellen hun team stelselmatig voor als succesvol en ervaren. Het is belangrijk om te weten dat er in België momenteel geen enkele officiële erkenning van het statuut van ‘hypnotherapeut’ is. Het is dus zeker aan te raden omalleen een hypnotherapeut of hypnosedeskundige te raadplegen die vooraf reeds een degelijke wetenschappelijke opleiding kreeg aan een universitaire instelling of een hogeschool; minstens een bachelor in maatschappelijke werk, toegepaste psychologie of een andere relevante opleiding in menswetenschappen.


Het is tevens aangeraden om je eerst te vergewissen van de basisopleiding van deze coaches en therapeuten. Je zal vaak schrikken als je merkt dat er vaak helemaal geen wetenschappelijke onderbouw is op het vlak van opleiding en training van de behandelaars.

Als je dan uiteindelijk bekijkt voor welke problematiek je er terecht kan, lijkt het wel alsof met hypnose alles kan worden behandeld, vaak in enkele korte en eenvoudige sessies. Niettegenstaande het feit dat hypnose vaak wonderbaarlijke effecten heeft en een prachtig instrument is ter ondersteuning van een psychotherapie, een medische interventie of een medische behandeling, is het totaal uit de lucht gegrepen om te stellen dat je in één of een paar sessies zal herstellen van een probleem waar je reeds jaren mee worstelt.

Bijvoorbeeld de behandeling van een langdurig trauma aan de hand van hypnose, is een zuivere utopie. Het moment om tijdens een traumabehandeling met hypnose te werken zal bijzonder zorgvuldig moeten worden overwogen door de psychotherapeut.

Tenslotte is het belangrijk om je te vergewissen van de prijs van de sessies. Deze ligt soms uitermate hoog in bovenvermelde structuren. De gangbare prijs voor een psychotherapie sessie van ongeveer een uur, zou momenteel tussen de 50 à 80€ moeten liggen.

Hypnotiseurs die je veel hogere tarieven aanrekenen voor veel kortere sessies, omdat deze zogezegd meteen succesvol zullen zijn, maken je iets wijs.

Ingebeelde maagringen om te vermageren, definitieve verwerking van jeugdtrauma’s, je persoonlijkheid veranderen, enz. door middel van enkele hypnosesessies is simpelweg onmogelijk zonder een degelijke allesomvattende begeleidende psychotherapie.

Auteurs tekst: Nicole Ruysschaert & Erik De Soir
Bron: https://vhyp.be/hypnose/verschil-klinische-en-lekenhypnose

unsplash