Bij hypnose denk je misschien aan tv-shows of genezers die mirakeloplossingen beloven. Maar er bestaat ook zoiets als klinische hypnose, een doeltreffende tool in de psychotherapie.
De benaming hypnotherapie kan verwarrend zijn, omdat hypnose op zichzelf geen therapie is. Het is eerder een middel dat psychotherapeuten, psychologen en artsen kunnen gebruiken om je te helpen bij het bereiken van specifieke doelen.
Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn waarin het brein zeer actief is. Door specifieke hypnotische inductiemethoden te gebruiken, kun je een sterke focus ontwikkelen en kunnen bepaalde delen van je brein actiever worden terwijl andere worden onderdrukt. Wanneer je denkt aan ontspannen situaties, zal je lichaam algemeen ontspannen. Als je echter denkt aan actie en krachtige ervaringen, zal je lichaam in een meer weerstandige modus komen en kun je je voorbereiden op uitdagingen. In hypnose wordt je verbeelding versterkt, en wat je tijdens hypnose oproept, heeft invloed op je lichaam.
Met behulp van hypnose kun je meer controle krijgen over fysieke klachten zoals pijn of bepaalde emoties zoals angst beter beheersen. Het werken met hypnose stelt je in staat om in contact te komen met innerlijke hulpbronnen, zoals leerervaringen en succesvolle momenten uit je leven, die je een krachtig gevoel kunnen geven waarmee je angst, nieuwe uitdagingen, traumatische herinneringen of vastgeroeste gewoontes beter onder controle kunt krijgen.
Door met hypnose te werken, ervaren mensen tijdens de sessies bepaalde gevoelens en raken ze meer verbonden met hun emoties en lichamelijke sensaties.
Voor wie is hypnose interessant?
Bijna iedereen is vatbaar voor hypnose, als je een goede vertrouwensband hebt met de therapeut en de hypnose aangepast is aan jou als unieke persoon.
Het toepassingsdomein van hypnose is heel breed. In de medische wereld kan het gebruikt worden om pijn te bestrijden: niet alleen acute, maar ook chronische pijn. Het ontspannen gevoel dat je in hypnose ervaart en de specifieke imaginaties die je oproept, kunnen het leed verzachten, maar het kan je ook helpen om de perceptie van pijn te veranderen, waardoor je er beter mee kunt omgaan. Ook wie aan astma of het prikkelbaredarmsyndroom lijdt of wie huidproblemen heeft, kan geholpen zijn met hypnose.
Binnen de psychotherapie is het dan weer een ideaal hulpmiddel om mensen met angsten en fobieën, eetstoornissen, verslavingen, trauma of een gebrek aan zelfvertrouwen te behandelen. Het is dan vaak een eerste stap naar gedragsverandering en een betere regulatie van de emoties
Hypnose is geen instant wondermiddel waarbij je na slechts één sessie volledig van je angst of verslaving af bent. Vaak ligt een klacht of slechte gewoonte dieper, voortkomend uit een onderliggend probleem zoals een traumatische gebeurtenis. Zonder het verwerken daarvan kom je niet verder.
Een kundige therapeut die grondig zoekt naar de bron van je verslaving, fobie of pijnklachten, kan een individueel behandelplan opstellen om niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaken aan te pakken. Met een goed opgeleide behandelaar ben je in veilige handen en is de kans op bijwerkingen minimaal.
Copyright © Shanna Parent
2023