EMDR

EMDR staat voor
'Eye Movement Desensitization and Reprocessing'.

EMDR wordt traditioneel gebruikt voor mensen die een traumatische ervaring hebben opgedaan. EMDR verandert de emotionele intensiteit van oude herinneringen d.m.v. oogbewegingen en andere methodes om het natuurlijk verwerkingssysteem te activeren.

Van trauma naar transformatie met EMDR

Wat is het?


​EMDR, wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een therapievorm die verder ontwikkeld is om mensen te helpen die last hebben van traumatische ervaringen en andere emotionele problemen. Het werd in 1987 ontwikkeld door Francine Shapiro en is sindsdien uitgebreid onderzocht en verfijnd. Vandaag de dag wordt EMDR wereldwijd erkend als een effectieve behandelmethoden voor posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere psychische klachten.

Hoe werkt EMDR?

Het basisprincipe van EMDR is dat psychische problemen ontstaan wanneer traumatische herinneringen niet goed zijn verwerkt door het brein. Normaal gesproken worden herinneringen door je hersenen verwerkt en opgeslagen zonder dat ze je dagelijks leven verstoren. Bij een trauma kan deze verwerking echter verstoord raken, waardoor de herinnering als het ware "vastzit" en telkens opnieuw heftige emoties oproept wanneer je eraan denkt.

Tijdens een EMDR-sessie word je gevraagd om terug te denken aan een specifieke traumatische gebeurtenis, terwijl je tegelijkertijd oogbewegingen maakt die door de therapeut worden begeleid. Deze oogbewegingen zijn vergelijkbaar met de snelle oogbewegingen die plaatsvinden tijdens de REM-slaap, een fase waarin je hersenen actief bezig zijn met het verwerken van informatie en emoties.

Het idee is dat de oogbewegingen helpen om de vastzittende herinneringen en de bijbehorende emoties op een andere manier te verwerken. Hierdoor verliest de herinnering haar emotionele lading en wordt het makkelijker om deze te integreren in je levensverhaal zonder dat het je dagelijks functioneren negatief beïnvloedt.

Wat kun je verwachten tijdens een EMDR-sessie?

Een EMDR-sessie begint meestal met een gesprek waarin de therapeut samen met jou bepaalt op welke herinnering of ervaring de focus zal liggen. Vervolgens vraagt de therapeut je om je deze herinnering zo levendig mogelijk voor de geest te halen, inclusief de bijbehorende gedachten en gevoelens. Terwijl je je op deze herinnering concentreert, zal de therapeut je ogen begeleiden door middel van handbewegingen, lichtjes of geluiden.

Tijdens de sessie kunnen er verschillende emoties naar boven komen. Het is normaal dat je je intens verdrietig, boos, of angstig voelt, maar ook opluchting is een veelvoorkomende ervaring. De therapeut zal je gedurende het hele proces ondersteunen en begeleiden.

Voor welke klachten is EMDR geschikt?

EMDR wordt vaak ingezet bij de behandeling van trauma en PTSS, maar kan ook effectief zijn bij andere klachten zoals angststoornissen, depressie, fobieën, rouwverwerking, en zelfs bepaalde vormen van chronische pijn.


Voor wie is EMDR geschikt?


EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een veelzijdige therapievorm die geschikt is voor mensen van verschillende leeftijden en achtergronden. Het wordt ingezet bij een breed scala aan psychische en emotionele klachten.Hieronder lees je meer over wie baat kan hebben bij EMDR.

1. Mensen met trauma of PTSS:
EMDR is bijzonder effectief voor mensen die lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS) of die last hebben van onverwerkte trauma's. Dit kan gaan om gebeurtenissen zoals een ongeval, fysiek of emotioneel geweld, oorlogservaringen, of seksueel misbruik.

2. Mensen met angststoornissen:
Heb je te maken met intense angsten of fobieën? EMDR kan helpen om de onderliggende oorzaken van je angst aan te pakken en de emotionele lading te verminderen, zodat je beter met deze angsten kunt omgaan.

3. Mensen met depressieve klachten:
Voor sommige mensen met depressieve klachten kan EMDR helpen door zich te richten op negatieve overtuigingen of pijnlijke herinneringen die de depressie in stand houden. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op andere therapievormen.

4. Mensen met complexe rouwverwerking:
Als je moeite hebt om een verlies te verwerken en het rouwproces stagneert, kan EMDR helpen om vastgelopen rouw te doorbreken en je te ondersteunen in het vinden van emotioneel evenwicht.

5. Mensen die kampen met schuld, schaamte of laag zelfbeeld:
EMDR kan helpen om hardnekkige negatieve overtuigingen over jezelf te herzien, zoals gevoelens van schuld, schaamte, of een laag zelfbeeld. Het doel is om deze overtuigingen te vervangen door realistischere en positievere denkpatronen.

6. Mensen met stressgerelateerde klachten:

Bij chronische stress of burn-out kan EMDR helpen om de emotionele triggers en onderliggende oorzaken van stress te identificeren en te verwerken, zodat je beter met stressvolle situaties kunt omgaan.


8. Mensen die vastzitten in destructieve gedragspatronen:

Als je merkt dat je keer op keer in dezelfde negatieve patronen terechtkomt, bijvoorbeeld in relaties of werk, kan EMDR je helpen om de onderliggende oorzaken te ontdekken en te doorbreken.


Is EMDR iets voor jou?

EMDR is geschikt voor een breed scala aan klachten, maar het is belangrijk om te weten dat niet iedereen direct baat heeft bij deze therapie. Een uitgebreide intake en gesprek met een gekwalificeerde therapeut is noodzakelijk om te bepalen of EMDR voor jou de juiste keuze is. Neem gerust contact met me op voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Met elke opstart van een hulpverleningsprocess, zowel bij psychotherapie als EMDR, starten we met een Intake-en Assessmentfase. Dit is noodzakelijk om voldoende achtergrondinformatie te bekomen alsook om te evalueren of de problematiek wel degelijk in aanmerking komt binnen de therapievormen die ik aanbied.

De sessies voor intake en assessment nemen gemiddeld 4 à 5 spreekuren in beslag, ter voorbereiding van de therapie/EMDR.
Bij EMDR wordt er tijdens deze fase een "Resourcing" opgestart als voorbereiding voor de uiteindelijke "Reprocessing"-sessies (repro). 

Elke sessie, zowel intake, assessment als repro, duren 60 minuten.

Is EMDR veilig?
Zijn er nadelen?

EMDR is een veilige therapievorm, mits uitgevoerd door een getrainde en gecertificeerde therapeut. De behandeling is intensief, maar heeft als doel om je uiteindelijk meer rust en ruimte te geven in je dagelijks leven.


Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Dit kan in sommige gevallen de cliënt het idee geven even de regie kwijt te zijn, bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan.


Het is aan te bevelen dat de cliënt een dagboekje bijhoudt en opschrijft wat er naar boven komt. Deze dingen kunnen dan in de volgende sessie besproken worden.

unsplash